VOETBAL = GELD

Niet uit het oog verliezen, al deze dollar-bestuurders komen niet voor onze mooie supportersogen maar uit WINSTBEJAG! Niet alleen in Oostende maar wereldwijd! Hopelijk zal 'Den As' deze financiele storm doorstaan en verder kunnen voetballen!!

oostende 20230808142134

VOLLEDIG ARTIKEL Thorsten Theys
“De Amerikanen speelden roulette met KVO”: voormalig COO Thorsten Theys haalt het deksel van de pot bij noodlijdend KV Oostende
Tijd voor het echte verhaal van KV Oostende. De eens zo fiere kustclub stuntte in de beker, maar is op sterven na dood. Daarom acht Thorsten Theys (44) - de voormalige COO van KVO - de tijd rijp om enkele toestanden aan te kaarten. Het casinomanagement, de woekerinteresten, bizarre contracten. “In het belang van het voortbestaan van KVO moeten zaken publiek gemaakt worden.”
Het leven zoals het is bij KV Oostende. De firma die de grasmaaiertractors least aan KVO is alle machines komen weghalen. Greenkeeper Brecht rijdt het voetbalveld voorlopig dus af met een kleine maaiertje dat hij uren aan een stuk moet duwen. De braadworstenmarchand komt niet meer, dokters en kinés vertrokken. “Het is zeer pijnlijk om al die gevolgen van wanbetalingen te vernemen”, aldus Thorsten Theys.
Waarom ben jij nu bereid om het boekje open te doen?
Thorsten Theys: “Het boekje opendoen? Daarvoor is dit artikel te klein, maar het is belangrijk dat de mensen de waarheid kennen. Leugens staan een overname van KVO in de weg. Zes maanden nadat de Amerikanen KV Oostende overnamen vroegen ze al aan mij als COO om een dossier op te bouwen tegen de Belgische voorzitter Frank Dierckens zodat hij kon aangeklaagd worden en niet diende betaald te worden. Toen wist ik dat ik moest opletten met die mensen. Ik heb toen een dossier aangelegd - niet tegen Frank - maar wel over alles wat binnen KV Oostende gebeurde dat niet koosjer was. In het beleid dat ikzelf voerde met Frank Dierckens en Gauthier Ganaye probeerden wij altijd de club te dienen, maar ik werd de luis in de pels. Daarom werd ik op non-actief gezet. Ondertussen verbrak ik zelf mijn contract bij KVO. Kijk, als Oostende nog gered wil worden, dienen bepaalde zaken openbaar behandeld te worden.”
Shoot.
“Het begon in 2020 toen KV Oostende, dat toen ook in zwaar weer zat, werd overgenomen door Amerikaanse investeerders. De Amerikaan Paul Conway verzamelde een tiental rijke landgenoten rond zich zoals Randy Frankel met zijn rechterhand Michael Kalt. Ze namen het noodlijdende KVO over voor nul euro, maar staken er wel 4,2 miljoen in om de club leefbaar te houden. Met zo’n groep 4,2 miljoen verzamelen: dat is kleingeld.”
In het begin zag het project er veelbelovend uit?
“Correct. Ze gingen KVO groot maken door met data te werken. Min of meer diezelfde groep investeerders had eerder het Franse Nice overgenomen en Conway vertelde maar wat graag dat Nice zich meteen kwalificeerde voor de Champions League en dat er een ultramodern jeugdcomplex uit de grond was gestampt. Wat hij er nooit bij vertelde was dat Nice die Champions League-kwalificatie al voor hun komst beet had, net zoals het jeugdcomplex al gebouwd was voor zij er neerstreken. Alleen hadden ze daar het geluk dat Nice snel werd overgekocht voor een topbedrag door Ineos. Toen we bij KVO vaststelden dat Conway zonder verpinken kon liegen, begonnen wij die ‘gerenommeerde Amerikaanse investeerders’ al bizar te vinden. Op zich heeft KV Oostende die Amerikanen nooit geïnteresseerd. Paul Conway had carte blanche. Hij schoffeerde de fans, de burgemeester... Het maakte hen allemaal niet uit.”
LEES OOK. “We zijn betaald met het geld van de jeugd, is dat geen schande?”: het relaas van een dolle bekeravond vol emoties in Oostende
© RUDY DECLERCK
Waarom namen ze KVO dan over?
“De Amerikanen speelden roulette met KV Oostende. Ze hebben wat kleingeld ingezet op een clubje dat in nood verkeerde in de hoop met een minimum aan investeringen succes te boeken. Gegeven de Brexit waren ze overtuigd dat eerder vroeg dan laat een Premier League-club een vastelandploeg zou nodig hebben. Het was allemaal deel van een groter plan. Paul Conway draaide zijn verzamelde investeerders een rad voor de ogen en vanuit winstbejag liet men hem doen. Zelf heeft Conway geen dikke portefeuille. Hij leeft van de commissies die hij kreeg voor overnames. Vandaar dat Barnsley, Esbjerg, Den Bosch, Nancy... in zijn netwerk zitten. Hoe meer overnames, hoe beter.”
Oostende was deel van een groter plan, zeg je?
“Wel, Paul Conway en Michael Kalt richtten in Amerika een SPAC op. Dat is een Special Purpose Acquisition Construction. Een leeg bedrijfje in de VS dat met een investeringsplan naar de beurs gaat - in hun geval de Nasdaq - met als doel geld te verzamelen om te investeren in een specifieke sector. Met die SPAC haalde Conway maar liefst 75 miljoen euro op bij rijke Amerikanen. Het plan was om zich met die 75 miljoen in te kopen bij een topclub in een Europese topcompetitie. Een minderheidsparticipatie. Dan zou die club met die SPAC fusioneren en zo op de Nasdaq noteren. De waarde van die club zou verveelvuldigen door het publieke aspect. Ik zei Conway dat Europese topclubs daar niet in geïnteresseerd zouden zijn. Die willen niet zomaar noteren op een beurs en publiek gaan. Zo bleek ook.”
Wat heeft KVO daar dan mee te maken?
“KV Oostende en de zusterclubs waren een rookgordijn, deel van de storytelling. In de VS zit veel geld, maar investeerders zijn er weinig grondig en hebben aan een goed verhaaltje genoeg ergens in te stappen. Conway en Kalt schreven voor hun SPAC een aangedikte prospectus van 180 pagina’s waaruit moest blijken de ze briljante sportinvesteerders in Europa waren. KVO diende als lokaas, zeker na het eerste succesjaar onder Blessin. Af en toe had Conway zoomsessies met grote Engelse en Duitse clubs en dan plaatste hij zijn laptop op een groentenbak zodat zijn camera goed het KVO-stadion kon capteren. Hij was overtuigd dat zijn gesprekspartners onder de indruk zouden zijn dat een grote investeerder als hijzelf gewoon in het stadion zat. Mijn tenen krulden van wat ik hem hoorde verkondigen. ”
De Premier League-clubs hebben dan toch niet toegehapt.
“Ze hadden snel door met wie ze te maken hadden. Google Paul Conway maar eens. Bovendien is er bij zo’n SPAC een deadline van plus-minus maximum 18 maanden om het verzamelde geld daadwerkelijk te investeren. Als het lukte, verdienden oprichters Conway en Kalt elk 7,5 miljoen euro. Helaas, de deadline voor hun SPAC liep in februari 2023 af en ze vonden geen club. De 75 miljoen moest terugbetaald worden en het opstartgeld van 4 miljoen was verloren. Conway verloor daarmee al zijn krediet bij zijn mede-investeerders. Vanaf toen lieten de andere Amerikanen KV Oostende als een baksteen vallen.”
LEES OOK. “We gaan hiertegen vechten, want ik ben dat beu”: omstreden KV Oostende-eigenaar heeft goed nieuws na bekerstunt en deelt sneertje uit naar RWDM
© PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN/MAXPPP
Terwijl de rekeningen toen al dieprood kleurden.
“Natuurlijk. Er was jaarlijks een structureel verlies van minstens 5 miljoen euro. Om de licentie te halen en budget rond te krijgen zeiden ze mij dat er voor 10 miljoen zou worden verkocht. Zo hoopten op 7 miljoen voor spits Makthar Gueye, maar na de transfermarkt bleek er amper 2 miljoen te zijn binnengekomen. Je hebt geen tien boekhouders nodig om dan het cashtekort te kunnen voorspellen. Toen begonnen de leningen, want Conway en Kalt durfden hun mede-investeerders niet melden dat hun plan niet meer klopte.”
De leningen?
“Ja, de Amerikaanse investeerders wilden er geen eigen geld meer in pompen. Wat deed zo’n Randy Frankel dan? Hij ging bij de Amerikaanse bank JP Morgan Chase&Co een lening aan met 1 procent interest en leende dat geld dan verder uit aan KVO met een woekerinterest van 9 of zelfs 12 procent. Lucratieve business. Door zijn kapitaalkracht kon Frankel makkelijk zo’n banklening krijgen. Voor de minder vermogende Conway was het een ander verhaal. Hij klopte aan bij kennissen en vrienden aan om hen geld te laten lenen aan KV Oostende, met de belofte dat ze op termijn winst zouden maken. Er werden dan constructies opgezet zodat Conway ook geld opstreek.
Welke constructies?
“Een voorbeeld is dat KVO een contract had met Genoa om advies te geven over voetbaldata en spelersprofielen. Genoa betaalde Oostende zo’n 300.000 euro voor die ‘prestaties’ en dat geld werd door Conway dan onderling verdeeld. In de praktijk was dat een commissie voor de overgang van coach Alexander Blessin naar Genoa. Een ander voorbeeld? Ten bate van Oostende bekwam ik dat Nancy 2 miljoen kwijtschold voor de vreemde transfer van Michael Biron zodat KVO de proflicentie zou krijgen. Nadien - achter mijn rug -factureerde Nancy die 2 miljoen gewoon weer aan Oostende. Toen ik vroeg naar contracten en notulen werd geantwoord dat het mondelinge overeenkomsten waren.”
© BELGA
Even tussendoor. Er wordt gefluisterd dat jij en voorzitter Frank Dierckens ook meer dan 10.000 euro per maand kregen.
“Voor mezelf klopt dat. Ik werkte als COO en CFO dag en nacht voor de club. Dan is 10.000 euro factureren met mijn vennootschap best nog democratisch. Na twee jaar kreeg ik van de Amerikanen een significante opslag en werd mij ook gevraagd om bij zusterclub Nancy wat structuur te brengen. Uiteraard ben ik daar ook voor vergoed. Alles wat ik kreeg is door de Raad van Bestuur op papier goedgekeurd. Ik leverde de club veel meer op dan ik hen kostte. Wat Frank Dierckens betreft: hij kreeg maandelijks uitgestelde betalingen omdat hij in 2020 niets had gekregen voor zijn aandelen en ze KVO die overnamekosten wilden laten dragen.”
De Amerikanen zogen de club wel leeg?
“Er was niets meer om leeg te zuigen. Er werden methodes gezocht om er geen geld meer te moeten in steken. Zo is er afgelopen zomer 3 miljoen euro geleend bij een Italiaanse bank als voorschot op inkomende transfers. Aan 9 procent interest natuurlijk. Daar is 1,8 miljoen euro van terugbetaald na het vertrek van Ambrose en Sakamoto, maar de rest staat nog open. Ondertussen worden veel leveranciers niet betaald en als er dan toch eens een factuur wordt afgerekend, durft Conway een week later te bellen om de helft terug te eisen.”
KVO heeft toch gewoon nood aan een overname?
“Correct. Randy Frankel en Michael Kalt hebben dat begrepen. Zij trokken zich terug uit het bestuur en eisen het geld niet meer op dat KVO hen schuldig is, maar Paul Conway houdt elke overname tegen. Hij stuurde deze week nog een Franse kandidaat weg.”
Waarom stuurt hij die weg, want jij had ook een overnemer?
“Omdat elke kandidaat enkel wil overnemen als de Amerikanen de schuld van KVO laten vallen. Conway wou aan zijn vrienden die geld uitleenden niet melden dat ze die centen kwijt waren. Dus stuurt hij erop aan om KVO zelf voor 1 euro te verwerven en zo te pogen de leningen van zijn kennissen veilig te stellen. Zelf had ik inderdaad samen met advocaat Dimitri Dedecker ook een kandidaat-overnemer. Een groep met ex-bestuursleden van Chelsea. Alleen was daar ook het onduidelijke stadiondossier een breekpunt.”
De beruchte fiscale claim van 5,5 miljoen die boven de tribune-deal met Marc Coucke hangt.
“Inderdaad. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) deed controles in het licht van de zaak Propere Handen en stootte op het tribunedossier. Ze stellen zich vragen bij de aankoop van het vruchtgebruik van het stadion bij Marc Coucke. De BBI vordert de in mindering gebrachte BTW van 3,675 miljoen euro terug met boetes en interesten. Samen 5,5 miljoen euro.”
© BELGA
Is alle ellende niet begonnen met het vertrek van Marc Coucke?
“Wel, er zijn toen een aantal acties ondernomen. Zo deed Marc Coucke toen een kapitaalverhoging van 15 miljoen bij KVO om die 15 miljoen diezelfde dag nog aan zichzelf terug te betalen . Zo had Oostende geen schulden meer aan hem en kon hij naar Anderlecht. Alleen wilde Coucke maximaal zijn geld recupereren via de tribune die hij in Oostende bouwde. Een adviseur bracht hem op het idee om het vruchtgebruik te verkopen aan KVO voor 17,5 miljoen euro met daarbovenop zo’n 13 miljoen aan interesten. Af te betalen op 30 jaar. Dankzij die vruchtgebruikdeal mocht hij ook nog 3,675 miljoen euro aan BTW recupereren die eerder was betaald toen de tribunedeal nog een huurconstructie was.”
Dat was een slecht advies aan Marc en werd een molensteen rond de nek van KVO?
“Ik hou mijn mening voor mezelf omtrent dit vruchtgebruik, maar de BBI lacht daar niet mee. Belangrijk is dat dit opgelost wordt. Het gaat niet om wie juist of fout zat. Het gaat om KV Oostende de mogelijkheid te laten om verder te bestaan.”
Wie gaat dat dan betalen?
“Wel, het is belangrijk aan te stippen dat KV Oostende die 3.675 miljoen euro netjes heeft betaald aan het bedrijf van Marc Coucke en dat is dan netjes doorgestort naar de BTW. Dus als KV Oostende die kleine 4 miljoen moet teruggeven, moet ook Marc Coucke dat bedrag van de BTW-administratie terug krijgen om het aan Oostende te geven. Een nul-operatie.. Resten dan nog de boetes en de intresten. Er is een akkoord nodig waarbij elke partij een deel voor zijn rekening neemt. Het probleem is dat - als Coucke meestapt in dit verhaal - hij bevestigt dat het vruchtgebruik niet juist is en dan moet hij alle miljoenen die KVO al afloste voor het vruchtgebruik terugstorten en een nieuw retro-actief huurcontract afsluiten. Dat zou KV Oostende al aantrekkelijker maken voor overnemers.
Gaat Marc Coucke daarin meegaan?
“Ik vermoed dat hij eerst afwacht om te zien of er echt niemand anders in de bres springt voor KVO. Maar gaat KV Oostende failliet, dan heeft hij ook niets meer aan zijn tribune. Een structurele oplossing is beter dan gepoker. De hoop voor KV Oostende is nog niet weg. Alleen moeten er ernstige mensen de club gaan managen die focussen op een doorstart. Er moet vermeden worden dat Paul Conway KVO helemaal de afgrond in rijdt. Zelfs al vindt hij 20 miljoen. Hij is geen deel van de oplossing.”
Hoe schat je de komende weken in ?
“Ik kan alleen maar oproepen - zowel aan Conway als aan Coucke - om het juiste te doen voor KVO. De club dat zijn de fans, de spelers, de jeugd, de hele gemeenschap in Oostende.”
LEES OOK. Nu dreigt ook de leverancier van de braadworsten met een boycot: KV Oostende blijft spartelen om te overleven
Paul Conway: “We reageren niet op woorden van een ontevreden voormalig bestuurder”
We vroegen Paul Conway om een reactie op dit interview. “Het bestuur en management van KV Oostende zijn gefocust op het redden van de club en we gaan niet reageren op woorden van een ontevreden voormalige bestuurder die actief was in het seizoen 2022-2023, toen de club degradeerde. De club voert een rechtszaak met een dergelijke partij wegens ernstig plichtsverzuim en de club behandelt deze zaak liever via de rechtbank dan via de media.”
Rond Thorsten Theys valt te horen dat er op dit moment geen rechtszaak is en dat hij niet ontslagen is.