MAG JE BEELDEN VAN POLITIE MAKEN ?

agentpis

“Eigenlijk is het wel legaal. Er is geen enkele wet die zegt dat je agenten in actie of in functie niet zou mogen filmen. Maar er hangt wel een grote voorwaarde aan vast: je moet er een rechtsgrond voor hebben. Je moet een bepaalde bedoeling hebben, en die moet ook wettelijk zijn.”

Met andere woorden: je moet een gegronde reden hebben om beelden te maken van de politie. “Een van die rechtsgronden kan bijvoorbeeld zijn dat je aan journalistiek doet, of dat je een maatschappelijk belang wil aantonen.” Je mag daarbij wel nooit iemand viseren. “Dat geldt niet alleen voor agenten, maar voor alle burgers. Als je van iemand een soort portret maakt, heb je daarvoor diens toestemming nodig.” 

Geen heldere wetgeving

De politie kan je wel altijd vragen om te stoppen met filmen of fotograferen als er geen gegronde reden is. “Maar in principe kunnen agenten niet veel meer doen dan vragen om niet gefilmd te worden. En aan een journalist mogen ze het helemaal niet vragen. Daarvoor hoef je zelf geen perskaart te hebben, je moet gewoon kunnen aantonen dat je aan journalistiek doet.”

Het blijft wel altijd wat koffiedik kijken. ”Kijk maar naar wat in Brugge gebeurd is, waar twee agenten in functie gefilmd werden door een burger en waar ze uitdrukkelijk gevraagd werden dat niet te doen. De man vond dat dat zijn recht was op een openbare plaats, maar dat is geen argument. Dan komt het neer op de mening van de rechter, die oordeelde dat het een inbreuk op de privacywetgeving was. Glasheldere wetgeving is daar niet over.”

Opmerkingen  

Êddy Pyliser
#1 Êddy Pyliser 18-11-2017 17:23
Politie, politiek en gerecht moet ten alle tijden kunnen en mogen gecontroleerd worden door de burgers. Ook dat is democratie. Indien dit niet kan/mag zit men in een politiestaat of nog erger. Wie dit niet wil of kan verstaan is geen haar beter dan het crapuul op straat.

Reageer op dit artikel...


Beveiligingscode
Vernieuwen

Copyright 2014 © Eddy Pyliser De Panne. All Rights Reserved.
Eddy Pyliser | Prins Albertlaan 58, 8660 De Panne | Tel. +32 58 414638 | Email:  eddy.pyliser@telenet.be 

Snowman tree
Copyright (C) 2010 - 2013 deplaneet.com. All rights reserved.